EVERY.DAY.RIDE #7 met Sammie

Hier is een beetje over mezelf:

Mijn naam is Sammie en ik ben geboren en getogen in het enige Groothertogdom ter wereld: Luxemburg. Ik begon met motorrijden in juni 2022, heb twee katten waar ik erg veel van hou en ik rij momenteel op een KTM RC390 uit 2022 en zal binnenkort een Ducati Multistrada V2S aan mijn verzameling toevoegen. Een leuk feitje over mij zijn waarschijnlijk de sproeten die ik heb op mijn ellebogen en knieën. Ik gedij op het creëren van content voor sociale media, of het nu gaat om het vastleggen van mijn avonturen met een 360-graden camera of het maken van foto's met mijn professionele uitrusting. Zoek naar mij op verschillende platforms onder de gebruikersnaam TiptoeSammie.

Hoe en wanneer ben je begonnen met rijden?

Ik werd uitgezonden naar Zwitserland, Bern, voor mijn werk en met de verplaatsing van mijn werkplek nam de reistijd aanzienlijk toe. Het ging van een snelle wandeling van 10 minuten naar een reis van 40 minuten met het openbaar vervoer, of ongeveer 15 minuten met de auto. Geconfronteerd met de uitdaging van beperkte parkeerplaatsen, koos ik voor een oplossing - een schattige kleine rode Vespa van 49ccm voor mijn dagelijkse woon-werkverkeer.

De eerste ritten op de Vespa waren een beetje uitdagend omdat ik geen eerdere ervaring had, maar ik paste me snel aan en het werd al snel mijn absolute favoriete manier om naar het werk en terug te komen. Het hielp niet alleen om de stress van de werkdag te verminderen, maar het stemde me ook vrolijk, waardoor ik me helemaal gelukkig voelde als ik thuiskwam en succesvol het werk achter me liet.

Eenmaal thuis in Luxemburg wilde ik op deze manier blijven pendelen en besloot ik mijn rijbewijs te halen. Het kostte wat theoretische en praktische lessen, evenals twee examens en toen was ik klaar om te rijden.

Wat zijn de beste en slechtste dingen aan het rijden?

Het beste is absoluut hoe het rijden me helpt mijn hoofd leeg te maken. Telkens wanneer ik een moeilijke dag heb of merk dat ik aan het overdenken ben, verdwijnt de mentale mist onmiddellijk en verbetert mijn humeur als ik een ritje maak. Ik kan ook de willekeurige ontmoetingen met vreemden bij tankstations of gewoon het parkeren van de motor toevoegen. De motorrijdersgemeenschap is uniek.


Aan de andere kant is het ergste dat mensen op de weg niet opletten, of dat nu oma is die voorrang neemt omdat ze te laat is voor bingo, of een zakenman die gestrest is onderweg naar een vergadering. Niet gezien worden is het ergste, dus defensief rijden is de manier om te gaan.

Vertel ons over je meest memorabele rit tot nu toe?

Dat was waarschijnlijk mijn eerste rit met mijn motor. Het kunnen rijden voor de allereerste keer, zonder instructeur aan mijn zijde en er gewoon voor gaan, voelde zo bevrijdend en ongelofelijk. Ik wilde in eerste instantie gewoon de motor veilig thuisbrengen en er dan langzaam aan wennen, maar het werd een 2 uur durende rit door het hele land. Ik weet niet of ik ooit zo'n grote glimlach op mijn gezicht heb gehad.

Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen over motorrijden?


Rijd je eigen rit. Laat externe druk of invloeden je niet leiden tot impulsieve beslissingen. Zorg ervoor dat je je eigen vaardigheidsniveau en comfortzone kent, en rijd in een tempo dat goed voelt voor jou. Je hoeft geen perfecte bandensporen te hebben of je knieën en ellebogen aan de grond te krijgen om plezier te hebben tijdens het rijden.

Wat neem je mee op elke rit?


Ik neem altijd mijn 360-camera mee en mijn heuptas met daarin creditcards en wat contant geld voor tankstationstops en snacks. Voor mijn dagelijkse woon-werkverkeer of langere reizen heb ik ook mijn slot om mijn motor te beveiligen. Als ik content aan het maken ben, voeg ik mijn professionele camera toe aan mijn rugzak samen met mijn statief.

Hoe houd je je fietsen veilig thuis en onderweg? Deel je beste tips om anderen te helpen hun fietsen veilig te houden.


Naast het gebruik van een slot, geef ik er de voorkeur aan om een extra laag bescherming toe te voegen met een verborgen GPS-tracker op mijn motorfiets. Thuis heb ik het geluk dat ik een afgesloten garage heb waar ik mijn fiets veilig kan parkeren. Onderweg gebruik ik het slot om het te beveiligen, door de banden te blokkeren of door het aan een stevig object te bevestigen. Ik vermijd het plaatsen van de tracker onder het zadel, omdat dat de eerste plaats is waar dieven vaak kijken. Airtags zijn niet mijn favoriet vanwege het risico dat Apple-apparaten ze detecteren, waardoor dieven zich er bewust van worden. Mijn aanbeveling? Kies voor een tracker die realtime locatie-updates biedt en mij waarschuwt als de positie van mijn fiets onverwacht verandert.

Als iemand vraagt welke uitrusting je aanbeveelt, wat zeg je dan?


Ik gebruik de LITELOK X1 en het is zeker een aanbeveling van mij. Het is handig, zodat ik het gemakkelijk bij me kan dragen.

Wat staat er op jouw motorrijden bucketlist?


Ik ben momenteel van plan om de Zwitserse Alpen te verkennen met mijn nieuwe motor. Ik ben behoorlijk klaar voor echte motortochten en avonturen, maar ik wil ook een offroad-training volgen en een training om nog soepeler door bochten te kunnen rijden.